Materialen 

Elk materiaal heeft zijn eigen verhaal. Stuk voor stuk bewust en persoonlijk geselecteerd door mij. Op het moment werk  ik met drie verschillende materialen: hout, leer en vilt. Daarnaast ben ik ook nog steeds bezig met het ontwikkelen van twee eigen materialen: een biobased plaatmateriaal en het scheppen van papier.

 

Biobased Plaatmateriaal (in ontwikkeling)

Het plaatmateriaal is een combinatie van een biobased plastic en grote vezels uit een agrarische reststroom of afkomstig van onkruid, waardoor er minder wordt weggegooid. Het biobased plastic wordt gemaakt uit natuurlijke grondstoffen zoals mais of suikerriet. Het plaatmateriaal krijgt een esthetisch effect door herkenbare vezels in een zo transparant mogelijke plaat te verwerken.

Elke plaat is uniek, dit maakt elk product ook uniek. Door grotere vezels in plaats van fijngemalen vezels te gebruiken, is het materiaal voor consumenten herkenbaar en aantrekkelijker. 

Voor een Challenge van de Provincie Noord-Holland heb ik 3 soorten geschikte vezels geselecteerd en in het materiaal verwerkt. De eerste geselecteerde vezel komt van de bloemen van de Japanse duizendknoop. De Japanse duizendknoop is een onkruid dat moeilijk te bestrijden is. Als tweede is er gekozen om uienschillen in het biobased plaatmateriaal te verwerken, omdat deze een mooi effect geven aan het materiaal. Als laatste is er gekozen voor bloembolschillen, omdat deze in Noord-Holland veel verbouwd worden.

 

Design vilt

Het vilt wat in de producten wordt gebruikt is een initiatief van i-did. De industrie maakt van afgewaardeerd textiel poetslappen, isolatiemateriaal voor de autoindustrie en verhuisdekens. Maar i-did vond dat dit anders kon en ontwikkelde in 2014 design vilt. Het is en blijft een gerecycled product, dus geen enkele batch vilt is precies hetzelfde en soms geldt ook op=op.

Het groene vilt, Defense Green, heeft zijn kleur gekregen doordat het vilt gemaakt is van de oude leger uniformen van de landmacht. Het witte vilt, Care White, met een zweem aan baby blauw en baby roze krijgt zijn kleur doordat het vilt gemaakt is van oude uniformen uit de zorg. De kleuraccenten komen van kraagjes, manchetten in blauw, roze, groen en lila. Het zwarte vilt, Chalkboard Black, is gemaakt van zwarte fashion items geselecteerd uit de berg verzamelde kleding uit textielcontainers. 

 

Hout

Ik gebruik op het moment vier soorten hout: pools grenen, okoumé, populieren en peren. Pools Grenen heeft duidelijke groeiringen. Je ziet duidelijk de tekening van het lichte voorjaarshout en het donkere najaarshout. Wat okoumé typeert is zijn kleur, rozebruin, deze kleur is afhankelijk van de grondsoort waarop de boom groeit. De Populier is typerend voor het Nederlandse landschap. Het is zacht hout, dit maakt het ideaal om in te graveren. Als laatste houtsoort gebruik ik peren fineer. Dit fineer is minder dan 1 mm dik. Door het stomen van dit hout komt er een gelijkmatige rode kleur naar boven. Al het hout wordt gehaald bij een houthandel die geen ijzer in het plaatmateriaal verwerkt.

 

Natuurleer

Het leer wat ik gebruik is Natuurleer. Natuurleer komt van koeien die loslopend in de Nederlandse natuur. Deze huiden worden op een natuurlijk manier gelooid in Nederland, dit maakt het een chroomvrij product. Het leer kan krassen of littekens bevatten omdat de koeien in de natuur langs struiken lopen. Hierdoor worden de huiden niet gebruikt in de normale leerindustrie. Ik vind juist dat dit het leer meer karakter geeft. Natuurleer is een initiatief van TLC- Leather.  TLC-Leather streeft naar meer transparantie en duurzaamheid in de leersector.

Ik ben met deze organisatie in contact gekomen tijdens mijn afstuderen. In één van mijn afstudeerprojecten heb ik de locaties waar de koeien leefde omgezet in patronen en verwerkt in een collectie shoppers. Na mijn afstuderen heb ik de samenwerking niet beëindigd en gebruik ik nog steeds dit prachtige leer. 

 

 

 

© 2018 - 2021 AIYMES | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel